Σε όλους τους ανθρώπους έρχονται κάποια στιγμή οι σκέψεις: «γιατί ζω, γιατί πρέπει να πεθάνω, υπάρχει αιώνια ζωή, υπάρχει θεός, που βρίσκεται, πως μπορώ να τον γνωρίσω, τι είναι το καλό και το κακό, θα έχω κάποια ωφέλεια αν εκλέγω στη ζωή μου το καλό». Για να απαντηθούν τα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου υπήρξαν και υπάρχουν θρησκείες, θεωρίες, φιλοσοφίες, ρεύματα, απόψεις.
Όλα αυτά προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη θέληση και τη σκέψη του Θεού, να αποδείξουν την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του και να αποκρυπτογραφήσουν το νόημα της ύπαρξης του κόσμου και του ανθρώπου μέσα σε αυτόν.

Από νεαρή ηλικία τα ερωτήματα αυτά με βασάνιζαν. Αργότερα, με την αύξηση της συνειδητοποίησης του κόσμου και του εαυτού μου, προσπάθησα να δώσω λύσεις μελετώντας και εντρυφώντας στην σοφία του ανθρώπου την προ εμού, ανασκαλεύοντας ότι ακουγόταν ευχάριστα στα αυτιά μου ή φαινόταν ωραίο στα μάτια μου. Τελικά κάνοντας σε όλα τα ανωτέρω ένα συγκριτικό συσχετικό, και περνώντας τα μέσα από το φίλτρο των προσωπικών επιθυμιών και απόψεων, διαμόρφωσα και εγώ την άποψή μου, τη φιλοσοφία μου, τη θρησκεία μου και την επιστήμη μου.

Πολύ σύντομα όμως, όταν βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση και ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν οι θεωρίες μου στην πράξη αν έχουν κάποια δύναμη ή αλήθεια, αυτές κατάρρευσαν με πάταγο. Αισθάνθηκα ξαφνικά ότι βρέθηκα στο χείλος της αβύσσου μόλις να κρατιέμαι, για να μην κατρακυλήσω, από κάτι που δεν υπήρχε αλλά ήταν δικό μου κατασκεύασμα.

Τότε έκραξα από τα βάθη της ψυχής μου προς αυτόν, τον οποίο δεν πίστευα και του οποίου τον Λόγο είχα διαστρέψει, όπως νόμιζα, και είπα «Χριστέ μου σώσε με». Ο Χριστός τότε ήρθε και μου παρουσιάστηκε όπως είναι: Αγιος, απερίγραπτα ταπεινός και συγχρόνως Θεός ισχυρός που τα πάντα έγιναν υπάρχουν και συντηρούνται από αυτόν και για αυτόν. Για μερικές μέρες ζούσα σε ένα σύννεφο έντονης παρουσίας του Χριστού και μεγάλης έκπληξης. Μονολογούσα συνέχεια «είναι ζωντανός, είναι ζωντανός, απίστευτο». Τότε, μπροστά στην παρουσία και την αγιότητα του Χριστού, εννόησα τί είναι αυτό που εμποδίζει τον άνθρωπο να βρει και να γνωρίσει τον Θεό: η αμαρτία. Αμαρτία δεν είναι μόνο οι αδικίες που κάναμε στη ζωή μας αλλά η αγάπη και η επιθυμία που έχουμε για πράγματα του κόσμου, που είναι αντίθετα προς το θέλημα του Θεού, τα οποία στην ουσία καθορίζουν την ζωή και τον πνευματικό προσανατολισμό μας.

Η στιγμή αυτή της γνωριμίας με τον Χριστό είναι καθοριστική για τον άνθρώπο, διότι καλείται να εκλέξει ποιον θα ακολουθήσει. Τον Χριστό ή τον κόσμο και την επιθυμία της καρδιάς του. Σε όλη μου τη ζωή έψαχνα την αλήθεια σε θεωρίες και νοητικά κατασκευάσματα. Όμως η αλήθεια είναι ένα πρόσωπο που ζει και επικοινωνεί με τον άνθρωπο, που θα τον καλέσει με ειλικρίνεια: ο Ιησούς Χριστός.

Ο Χριστός είναι το φως και η ζωή των ανθρώπων. Οποιος τον γνώρισε και τον αγαπά υπακούει στις εντολές του και φυλά τον λόγο του. Τότε ο δρόμος και η ζωή του ανθρώπου φωτίζονται. Γνωρίζουμε τον αληθινό, αυτόν που μας έπλασε, αυτόν που μας συντηρεί, αυτόν που μας αγάπησε με αγάπη αιώνια, αυτόν που μας σκεπάζει καθημερινά με έλεος και οικτιρμούς. Ο σκοπός και το νόημα της ζωής αποκαλύπτονται. Ο άνθρωπος δεν είναι πλέον μία τραγική ύπαρξη αλλά, δια μέσου του Χριστού, βαδίζει προς τον πατέρα Θεό και την αιώνια ζωή. Και η αιώνια ζωή είναι να γνωρίσει και να γνωρίζει αιώνια τον Θεό και αυτόν που απέστειλε τον Ιησού Χριστό.

Η ζωή με το Χριστό προϋποθέτει καθαρή και ειλικρινή καρδιά και αγιότητα. Αγιότητα δεν είναι κάτι άπιαστο ή υπεράνθρωπο. Είναι ο καθημερινός αγώνας του ανθρώπου να ευαρεστήσει αυτόν που αγαπά δηλ. τον Θεό. Και ο άνθρωπος ευαρεστεί τον Θεό αν φυλάει τις εντολές του. Λάθη και πτώσεις γίνονται και θα γίνονται. Όμως ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο ένα μεγάλο δώρο τη μετάνοια προς επιστροφή. Αν υπάρχει ειλικρινής μετάνοια για τις παραβάσεις μας το αίμα του Χριστού μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία.

Ο Χριστός είναι η αλήθεια η ζωή και το φως των ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να πάει ούτε να γνωρίσει τον Πατέρα Θεό παρά μόνο δια του Χριστού. Και ο Πατέρας και ο Υιός είναι ένα. Εναπόκειται στον κάθε άνθρωπο να εκλέξει και να καλέσει το Χριστό στη ζωή του, ώστε να γνωρίσει την αλήθεια, το φως, την ανάσταση και την αιώνια ζωή, Αμήν.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *