Στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο (2, 8-20) Ευαγγέλιο γίνεται αναφορά στους «Αγρούς των Ποιμένων». «και Ποιμένες ήσαν εν τη χώρα τη αυτή αγραυλούντες και φυλάσσοντες φυλακάς της νυκτός επί την ποίμνη αυτών.
Και ιδού Άγγελος Κυρίου επέστη αυτοίς, Και δόξα Κυρίου περιέλαμψε αυτούς Και εφοβήθησαν φόβο μέγα Και ειπεν αυτοίς ο” Άγγελός Μη φοβείσθε’ ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαρά μεγάλη, ήτις εσται παντί τω λαώ ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ως εστιν Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ. Και τούτο υμίν το σημείον, ευρήσητε βρέφος εσπαργανωμένον κείμενον εν φάτνη. Και εξαίφνης εγένετο συν τώ Αγγέλλω πλήθος στρατιά ουρανίου αινούντων τον Θεόν Και λεγόντων «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Σε άλλο σημείο του Σπηλαίου βρίσκεται η Αγία Φάτνη, που ανήκει στους Λατίνους.

Ανατολικά της Βηθλεέμ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται το χωριό των ποιμένων. Εδώ οι ποιμένες άκουσαν τον αγγελικο ύμνο “δόξα εν υψίστοις Θεώ και επι γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία”. Από εδω ξεκίνησαν οι ποιμένες για να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος δοξάζοντες το Θεό. Σήμερα σώζεται το προσκύνημα-σπηλιά και τα ερείπια της παλιάς εκκλησία

Στο χώρο βρίσκεται επιβλητικός Ιερός Ναός ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1989 και είναι μετόχι της Ι. Μονής του Αγίου Σάββα, αφιερωμένος στον Αγ. Σάββα, στον Αγ. Παντελεήμονα και στους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο Ναός κτίστηκε απο το γέροντα Σεραφείμ ηγούμενο της Μονής του Αγ. Σάββα το 1980 πάνω απο το σπήλαιο των ποιμένων. Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες βρέθηκαν ερείπιαν μοναστηριών και τους σταμάτησε η αρχαιολογία και στη συνέχεια κτίστηκε ναός ακριβώς δίπλα απο το σπήλαιο των ποιμένων. Όταν οι ποιμένες πέθαναν ζήτησαν να τους θάψουν μέσα στο σπήλαιο στο σημείο που εμφανίστηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ.

Το 1903 ο καντηλανάφτης του σπηλαίου πήρε τα κλειδιά απο τον εφημέριο του ναού να πάει την άλλη μερα πρωί-πρωί για να ανάψει τα καντήλια για την ακολουθία του Όρθφου και στη συνέχεια τη θεία λειτουργία. Ο καντηλανάφτης ή έκανε λάθος την ώρα ή γιατί ήθελε να πάει πιο νώρις πήγε γύρω στις 2 το πρωί και βρήκε το σπήλαιο ανοιχτό, μπαίνει μέσα γεμάτος απορία για το ποιός άλλος έχει κλειδί και άνοιξε το ναό βρέθηκε σε θεία λειτουργία. Κόσμος πολύς και ψάλτες, φυσικά ήταν άγγελοι αυτοί. Του πήρε κάμποση ώρα να πιστέψει όλο αυτο θέαμα. Μπροστά στην εικόνα της Παναγίας στεκόταν η ίδια η Παναγία. Στο μέσον της ουράνιας θείας λειτουργίας των αγγέλων και της Παναγίας μπαίνει μέσα ο Άγιος Γεώργιος και αφου σταματήσανε να ψέλνουν τον ρωτά η Παναγία γιατί άργησε και του απάντησε ο Άγιος οτί κάτι ψαράδες, στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ μαζεύανε τα δύχτια τους σηκώθηκε θαλασσοταραχή και ζητούσαν την βοήθεια του. Στο τέλος της λειτουργίας εκστασιασμένος ο καντηλανάφτης από την όλη μυσταγωγία πήρε αντίδωρο απο την Παναγία. Του πήρε ώρα να συνέρθει, δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη, έκλαιγε συνέχεια. Σ αυτή την κατάσταση τον βρήκε ο κόσμος και να έχει το αντίδωρο ακόμα στο χέρι. Όταν κατάφερε και σύνηλθε μετα από ώρες τους είπε τι έγινε και ευχαριστούσε το Θεό που είδε αυτό το θέαμα. Οι ορθόδοξοι της πόλης πάνω απο τα σπίτια τους έχουν ένα μάρμαρο ή πέτρα λαξευτό, τον Άγιο Γεώργιο.

Με την κάθοδο των Σταυροφόρων το 1200 οι οποίοι στο πέρασμα τους κατέστρεψαν τα πάντα, μόνο το σπήλαιο διεσώθη, επειδή ήταν υπόγειο και δεν τον είδαν. Απο το 1200 μέχρι το 1971 ο ιερός αυτός χώρος παρέμεινε έρημος με προστάτες.Για να μην βεβηλωθεί το προσκύνημα εμφανιζόταν η Παναγία άλλοτε σαν ηγουμένη, σαν καλόγρια, σαν βασίλισσα και άλλωτε ο Άγιος Γεώργιος, του οποίου η εικόνα βρίσκεται στο σπήλαιο δίπλα στην εικόνα της Παναγίας. Όταν έλειπε ο ίδιος ο Άγιος εμφανιζόταν ένα τεράστιο κίτρινο φίδι με ένα μαύρο σταυρό στο κεγάλι και φύλαγε το μοναστήρι.

Εδώ γεννήθηκε από την Αγία Παρθένο το «παιδίον Ιησούς».

Παναγία η Βηθλεεμίτισσα.
Η άπειρη στοργή που ξεχειλίζει από τα μάτια της εικόνας της Παναγίας και το γαλήνιο βλέμμα της, γλυκαίνει και ευφραίνει και γεννά κατάνυξη στις καρδιές των πιστών. Παράλληλα, ο ρουχισμός της εικόνας της Θεοτόκου που είναι καλυμμένος με πολυτελή υφάσματα και πολύτιμα πετράδια, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.


Σαφή ιστορικά στοιχεία για την προέλευση της εικόνας δεν έχουμε. Εικάζεται, όμως, ότι αυτή προέρχεται από τη Ρωσία και ειδικότερα η ευσεβής παράδοση τη συνδέει με την Αυτοκράτειρα των Ρώσων Αικατερίνη, η οποία επισκεπτόμενη την Αγία Γη και τη Βηθλεέμ, μετά από θαύμα που της επιτέλεσε η Παναγία, χάρισε τα τσαρικά ενδύματά της για να ντυθεί με αυτά η «Δέσποινα του Κόσμου»


Παραχώρησε, ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω παράδοση, τα κοσμήματά της για να τοποθετηθούν στην ιερή εικόνα, επιτάσσοντας από τότε οι τσαρίνες να μην φορούν πλέον ρουμπίνια (διαμάντια κατ’ άλλους), αλλά αυτό να είναι αποκλειστικό προνόμιο της «Βασίλισσας των αγγέλων»


Χωρίς καμία αμφιβολία, η Παναγία η Βηθλεεμίτισσα κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Ορθοδόξων.

Το Σπήλαιον της Γεννήσεως του Χριστού. Ιδιαίτερο δέος συνέχει τον κάθε πιστό η είσοδος εντός σ’ αυτού του τόσο ταπεινού χώρου όπου, εκείνη την αγία νύχτα, χώρεσε ολόκληρος ο Ουρανός!
Στο σημείο που γεννήθηκε το Θείο Βρέφος υπάρχει ένα μεγάλο αστέρι από ασήμι και μάρμαρο, στο δάπεδο.
Πάνω από το σημείο αυτό είναι η Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων.
Κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου γίνεται με συγκινητική μεγαλοπρέπεια ο γιορτασμός της γέννησης του Ιησού, με παρουσία επισήμων, του Πατριάρχη και πολλών πιστών.

Βηθλεέμ – Το Άγιον Σπήλαιον
Aποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και αγιότερα προσκυνήματα.

Σήμερα γεννιέται Αυτός που υπάρχει αιώνια, και γίνεται αυτό πού ποτέ δεν υπήρξε. Είναι Θεός και γίνεται άνθρωπος! Γίνεται άνθρωπος και πάλι Θεός μένει!

Τό ἐσωτερικό της Βασιλικῆς σώζεται στήν ἀρχική του μορφή. Εἶναι πεντάκλιτη βασιλική καί τά κλίτη Χωρίζονται μέ σαράντα μονολιθικές κολῶνες μέ κιονόκρανα Κορινθιακοῦ τύπου. Τό μεγαλύτερο μέρος τοῦ Σπηλαίου τῆς Γέννησης εἶναι σκαλισμένο στό φυσικό βράχο ἐνῶ τό ὑπόλοιπο εἶναι κτιστό. Ἡ τελική διαμόρφωση τοῦ Σπηλαίου, ὡς ἐπίσης καί ὁλος ὁ ἐσωτερικός του διάκοσμος, χρονολογοῦνται ἀπό τόν 12ο αἰώνα.
Στή νότια καί βόρεια πλευρά τῆς Βασιλικῆς ὑπάρχουν διάφορα φυσικά σπήλαια καί παρεκκλήσια, τά ὁποια συνδέονται μέ γεγονότα τῆς Γέννησης τοῦ Χριστοῦ μας, ὁπως ἡ σπηλιά τῶν ἀθώων νηπίων, τό παρεκκλήσιο τοῦ ἁγίου Ἰωσήφ τοῦ Μνήστορα, ὁ τάφος τοῦ Ἁγίου Ἱερωνύμου κ.α.

Ἀπ’ ὁλον ὁμως τόν ἐσωτερικό διάκοσμο τῆς Βασιλικῆς, τή μεγαλύτερη καλλιτεχνική καί ἱστορική ἀξία ἔχουν τά ψηφιδωτά τῶν τοίχων καί οἱ εἰκόνες οἱ ζωγραφισμένες πάνω στίς μονόλιθες κολῶνες.

Εδώ γεννήθηκε από την Αγία Παρθένο το «παιδίον Ιησούς».
Σήμερα ή Βηθλεέμ μιμήθηκε τον ουρανό: Αντί γι’ αστέρια, δέχτηκε τους αγγέλους” αντί για ήλιο, δέχτηκε τον Ήλιο της δικαιοσύνης. Και μη ζητάς να μάθεις το πώς. Γιατί όπου θέλει ό Θεός, ανατρέπονται οι φυσικοί νόμοι. Εκείνος λοιπόν το θέλησε. Και το έκανε. Κατέβηκε στη γη κι έσωσε τον άνθρωπο. Όλα συνεργάστηκαν μαζί Του γι’ αυτόν το σκοπό.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *